Τερηδόνα
Η τερηδόνα είναι η νόσος των δοντιών. Η επίδραση της αρχίζει με την τοπική διάλυση των συστατικών του δοντιού, από τα οξέα που παράγουν διάφορα μικρόβια που βρίσκονται μέσα στο στόμα τα οποία καταναλώνουν υπολείμματα των τροφών που τρώμε
Στην αρχή η τερηδόνα εμφανίζεται σαν μια άσπρη κηλίδα στην μασητική ή τις πλάγιες επιφάνειες του δοντιού. Σ' αυτό το στάδιο το πλύσιμο των δοντιών με φθοριούχες οδοντόκρεμες και η φθορίωση που γίνεται από τον οδοντίατρο μπορεί να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. Αν η τερηδόνα δεν αναχαιτιστεί σ' αυτό το στάδιο τρυπά το σμάλτο (αδαμαντίνη) και αρχίζει να προχωρά όλο και πιο βαθιά μέσα στο δόντι. Εμφανίζεται τότε σαν μια μαύρη τρύπα. Το πόσο μεγάλη ζημιά έχει γίνει στο δόντι δεν εξαρτάται από το μέγεθος της τρύπας που βλέπουμε. Το δόντι από μέσα μπορεί να είναι «κούφιο» και μεις εξωτερικά να βλέπουμε μια μικρή τρύπα. Ο πόνος δυστυχώς αρχίζει όταν η τερηδόνα έχει προχωρήσει βαθιά μέσα στο δόντι και πλησιάζει στα νεύρα και στ’ αγγεία του δοντιού (πολφός). Αν αφεθεί αθεράπευτη τότε μολύνεται ο πολφός ο πόνος μπορεί να γίνει ανυπόφορος και το δόντι νεκρώνεται. Αν και πάλι δεν θεραπευτεί τότε πιθανόν να έχουμε την δημιουργία αποστημάτων, πρηξίματα κλπ.
Χρόνια ουλίτιδα
Η χρόνια ουλίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη φλεγμονή των ούλων, που οφείλεται, κυρίως σε τοπικά ερεθιστικά αίτια, με κυριότερο απ’ αυτά τα μικρόβια και την μικροβιακή πλάκα (υπολείμματα τροφών και μικροβίων που προσκολλώνται πάνω στα δόντια). Προλαμβάνεται πολύ εύκολα με την καλή στοματική υγιεινή.
Με την σωστή συνεργασία ασθενή και οδοντίατρου η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα. Ο οδοντίατρος θα απομακρύνει ή θα περιορίσει κάθε ερεθιστικό παράγοντα που επιδρά στα ούλα και θα ενημερώσει τον ασθενή για την πρωταρχική σημασία της στοματικής υγιεινής (πλύσιμο των δοντιών) και για το πώς πρέπει αυτή να γίνεται. Ο ασθενής από την μεριά του τηρώντας πιστά τους κανόνες υγιεινής και επισκεπτόμενος τον οδοντίατρο 2 φορές τον χρόνο εξασφαλίζει στον εαυτό του υγιή ούλα για μια ζωή
Περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι η εξέλιξη της χρόνιας ουλίτιδας όταν αυτή δεν αντιμετωπίζεται. Οι ιστοί που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια (ούλα, κόκαλο), φλεγμαίνουν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων με κυριότερο την πέτρα ή μικροβιακή πλάκα (υπολείμματα τροφών και μικροβίων που προσκολλώνται πάνω στα δόντια). Εξαιτίας αυτής της φλεγμονής τα ούλα και το κόκαλο σιγά-σιγά καταστρέφονται με αποτέλεσμα τα δόντια να κουνιούνται.
Κακοσμία του στόματος
Η κακοσμία του στόματος είναι ένα συχνό πρόβλημα, καθώς απασχολεί πολλούς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση με ποικίλες προεκτάσεις: ο πάσχων αισθάνεται ιδιαίτερα ανασφαλής στις κοινωνικές και διαπροσωπικές του σχέσεις και μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις ακόμα και στην ψυχική υγεία, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας . Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς ντρέπονται να συζητήσουν αυτό το πρόβλημα ακόμα και με τον γιατρό τους !
Που οφείλεται;
Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες . Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται στο στόμα.
 • Κακή στοματική υγιεινή.
  Η πλημμελής φροντίδα των δοντιών αποτελεί συχνά την μόνη αιτία κακοσμίας. Τα υπολείμματα των τροφών αν δεν απομακρυνθούν έγκαιρα αποτελούν ιδανική εστία για τα μικρόβια του στόματος, τα οποία πολλαπλασιάζονται και παράγουν πτητικές ενώσεις θείου, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την στοματική κακοσμία.
 • Κάπνισμα.
  Οι καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα κακοσμία στόματος σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 • Παθήσεις των ούλων.
  Η ουλίτιδα και κυρίως η χρόνια περιοδοντίτιδα συνοδεύονται συνήθως και από κάποιου βαθμού στοματική κακοσμία , που πολλές φορές μάλιστα μπορεί να αποτελεί και το μοναδικό σύμπτωμα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής . Οι παθήσεις αυτές, που είναι αρκετά συχνές , χρειάζονται άμεση θεραπεία γιατί εκτός των άλλων , απειλούν τη σταθερότητα των δοντιών και τελικά μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια τους.
 • Τερηδόνα.
  Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη αρρώστια που ευθύνεται για το σάπισμα των δοντιών . Και στην περίπτωση αυτή , η κακοσμία μπορεί συχνά να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου , ιδίως αν η τερηδόνα εντοπίζεται κάτω από παλιά σφραγίσματα ή γέφυρες ή σε νεκρά και απονευρωμένα δόντια . Με τον εντοπισμό και τη θεραπεία του προσβεβλημένου δοντιού υποχωρεί και η στοματική κακοσμία .Σχεδίαση Plantech